Wednesday, 16 May 2012

Ladang Anggur Tasik Beris.

Kita patut rase berbangga sbb Malaysia pun ade ladang anggur tau, terbesar di Asia hokey!!!! bangga tak?, location ladang anggur di Sik Kedah, Actually ladang anggur dekat ngn umah my MIL, lebih kurang 20 minit je ke sane, dekatkan!!!last time balik umah MIL Mr.HB ajak g jln2 g ladang anggur. we olss ajak MIL sekali ikut.

Na masuk ke dlm ladang anggur harus la dikenakan caj sebanyak:
Adult : RM 4.00
Kids : RM 2.00 ( 7-12thn)

murahkan caj yg dikenakan

Ladang Anggur Tasik Beris Sik, Kedah....

**share picture time**
Aksi Berry yg geram ngn anggur yg banyak!!!
 
Berry try na pegang nasib dia x petik, kalo x melayang la RM 50 

konon2 mkn anggur
 Berry wif Mak Tok 
 pose ngn anggur merah plak 

Mummie n Berry 
Geram tgok anggur hijau/Merah yg berjurai2 banyak sgt, tp syg rasenya masam... hehe... Buah-buah anggur tu kita bole pegang, tapi awas!!! tak boleh petik sesuka hati. 
Boleh setakat bergambar sahaja!!!
Pekerja ladang ini sentiasa ada di mana-mana memerhati kita.


Kalau rasa geram nak petik juga, boleh minta kebenaran dari mereka tetapi dengan syarat membayar RM50 bagi setiap satu kilogram anggur okey!!!. 

info, anggur ni dah 4 tahun dan pokok ini boleh hidup sampai 25 tahun.. 
Bila semua anggur dipetik, pekerja akan membuang semua daun-daunnya. Ini dilakukan bagi membolehkan daun baru tumbuh dan pokok berbunga semula.
Mr.HB n Berry 

Selain daripada buah anggur yang dijual, ada juga produk anggur seperti jus anggur, kordial anggur dan minyak biji anggur. Mcm biase utk souvenir ade mug, t-shirt, topi dan payung semua tu ade stem name "Ladang Anggur Tasik Beris" ini.

Gallery souvenir mcm2 ade tpi harga mahal... 

Me na share info pasal Ladang anggur ini memang terletak di tepi Tasik Beris, 
Macamana TASIK ni terjadi? 
Akibat dr Empangan Beris ni la...


View tasik yang cantik!!! luas terbentang indah memang cukup cantik dan menarik. Sambil menikmati keindahan alam dan angin sepoi2 bahasa amat menyenangkan hati.



last my family picture la

mummie yg sgt soleha memakai tudung, bukan hiprokit tpi menghormati request org tercinta Mr.HB n "MENTUA" diatas sebab2 tertentu...insyallah... 
doakan yg terbaik suatu hari nti bile "seruan" sampai...berhijab... 

Mummie, Berry, Papa


End

2 comments:

ieedaz @ mama_isha said...

auww.....ayu gitu! :p

BeRRy MuMMie said...

hahaha... niat da ade, masa n keadaan blum spai lgi...huhu...bole ckp mcm tu x..