Tuesday, 19 June 2012

Viral High Fever



Hye Darl's sume,
Today Me mmg rase letih, mengantok + penat gila sbb tak cukup rest,
coz last sunday nite balik dr kampung Mr.HB di kedah 6jam u olss,
straight away Me drive, we olss bertolak around 8 lebih,
mmg tak sempat nak ilang lg rase penat balik kmpg.

Berry demam since last Thursday lgi + selera mkn pun xde.
mlm sunday tue badan my little Berry  da mula panas naik!!!
mummie redha bersengkang mata, x tido, walau pun x cukup rest,
 (takpe demi anak tersayang)

monitor tempressure everytime's.


Badan Berry tido siap SHAKING,
Me punya la risau mmg x tido lena, takut tarik or pe2 je la, 
berdoa dr mlm sampai ke pagi, takut la kalo pe2 jd mlm tue (mintak simpang)
tak fikir lain selain dr DEMC (Darul Ehsan Medical Centre)
Berry ade record sbb penah warded awal march this year.

Lepas subuh suhu badan berry makin lama makin panas at 39.4'C ,
Kejutkan Mr.HB & discuss na antar mana, 
Mula2 kita check ngn Dr Zaini dulu (HB Family's personal  Doctor)
kalo Dr.Zaini advise kena admitted baru kita ke DEMC.

Check Time 0714hrs
Mr.HB call handphone  Dr Zaini, inform yg Berry deman panas,
 Dr. Zaini advise lap2kan badan ngn tuala/kain basah dulu, 
terus bawak & jumpa kat clinic, we olss bergegas clinic sampai around 0755am,
Clinic buka at 0800am we olss awal 5 minit,
We olss 1st patient, clinic buka terus masuk utk register,
terus jumpa Dr than check tempressure naik lgi  ke 41.6'C.
Dr terus tanggalkan semua baju/seluar tido Berry..


Dr says :  ape telah terjadi pada princess kita? ...cepat nya naik temp sofea...
Mummie say : Dr mcmana? kita na buat ape (panic)
Dr say : mummie & papa relax dulu, kita msuk ubat ikut bontot tgok feedback Berry, kalo x berak jgk kita transfer ke Hospital.
Mummi & Papa say : We olss berdoa dlm hati x putus2.....
Dr say : i tampal dulu cool fever ni, (2 keping) sementara tue letak kain atas kepala...
Mimmie : X lama, berry berak/membuang...
Dr say : ok feedback yg bagus, dia da berak...x payah admitted kan Sofea, balik mandikan je dia, kalo boleh rendamkan 5-10 minit dlm kolam/tab, pakaikan baju nipis tidak berlengan atau pakai nappy sahaja cukup...
mummie say : sian mengigil2 Berry, dah la sejuk x bleh pakai ape2 pun, demi kebaikan me ikutkan advise Dr.


Balik dari Clinic temp Berry kejap naik kejap turun, masih tak kosisten...aduhaiii...
Me mandikan/rendamkan Berry 5-10 minit, lepas tue bg makan ubat,
Berry tertidur agak lama jgk, mungkin mlm tdi x tido lena...

Lepas 3-4 jam tempressure badan panas naik balik,
Me mandikan Berry utk 2nd time, rendamkan dia 5-10 minit.
Sekali lgi we olss masukan ubat ikut bontot, x lama berak/membuang..
 tempressure Berry makin turun ke 37.8 masih demam, 
tapi da kurang la...syukur...

pagi tadi send her to nursery tak na terima sebab x de surat Dr, 
Me malas na g Clinic terus hantar Berry ke umah opah kat Bukit Tinggi Klang,
Hati pun x susah sangat sbb mak kita yg jagekan,
so pagi tdi agak lambat jgk masuk ke ofis sbb hantai Berry dulu....


P/S : Monday x de istilah monday blues, last Monday is panic day!!!..
yg penting anak mummie semaik sihat...



4 comments:

~~oOpEt~~ said...

semoga berry cpt sihat.. mesti panik kn bila anak mcm tu.. tp xpe.. ade personal doc.. InsyAllah akan cepat sembuh :)

BeRRy MuMMie said...

oopet : mmg x senang dok la,tido pun x lena@tido2 ayam la...demi ank kan...

ieedaz @ mama_isha said...

get well soon lil' fea...

BeRRy MuMMie said...

mama isha ; tq